Στην κατάμεστη μικρή αίθουσα του Πολυθεάματος, είδαμε το περασμένο Σάββατο την «Μπέμπα». Το κοινό καταχεικρότησε στο τέλος την Ναταλία Στυλιανού, η οποία επί μία ώρα στη σκηνή, μόνη της, απέδωσε με μια δυνατή ερμηνεία, το ρόλο που έπλασε ο Γιαννιώτης συγγραφέας Δημήτρης Τσεκούρας, ο οποίος και παρίστατο διακριτικά ανάμεσα στους θεατές.
Είναι εύλογες οι καλές κριτικές που έχει πάρει μέχρι τώρα το έργο από το ανέβασμά του στην Αθήνα. Πρόκειται για μία σύγχρονη παράσταση με ιδιαίτερο δραματουργικό ενδιαφέρον. Γιατί στο θέατρο ειδικά, δεν έχει σημασία μόνο το τι λες, αλλά και πώς το λες- αν και η φόρμα παραμένει έτσι κι αλλιώς κεντρικό ζητούμενο σε όλες τις μορφές τέχνης. Ο Τσεκούρας, καλός ποιητής και δοκιμασμένος ήδη στο θεατρικό κείμενο, γράφει για έναν ρόλο που θα μπορούσε να καταλήξει πληκτική μονολογία μιας γυναίκας σε αδιέξοδο. Κι όμως καταφέρνει και μετατρέπει την πολυφορεμένη υπαρξιακή αναζήτηση σε ένα ζωηρό έργο, γεμάτο χιούμορ και διακριτικό στοχασμό. Το όπλο του δεν είναι τόσο οι ιδέες, όσο η γλώσσα, στην οποία αποδίδει και τη μαγική, αρχετυπική δύναμη να διαμορφώνει το λόγο και κατ’ επέκταση το υποκείμενο.
Πατρίδα μας είναι η γλώσσα μας, λέει ο συγγραφέας κι όλα τα άλλα έπονται. Ειδομένη από αυτό το πρίσμα, η παράσταση καινοτομεί και προκαλεί σε κάποιες στιγμές και υψηλή θεατρική ένταση.
Η Μπέμπα, δεν είναι καταγγελία, ούτε ιδεολογικό μανιφέστο για τη θέση της γυναίκας, αλλά μια αναζήτηση του πρωταρχικού της ύπαρξης. Ο συγγραφέας φαίνεται να επικεντρώνει στο ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση της συνείδησης και του χαρακτήρα, μεγαλύτερη όμως σημασία αποδίδει στη σχέση του ατόμου με τις επιθυμίες και τα απωθημένα.
Η Ναταλία Στυλιανού πετυχαίνει να ερμηνεύσει το ρόλο της ο οποίος χωρίζεται σε πολλά επεισόδια ανάλογα με την ηλικία της ηρωίδας (από την ηλικιωμένη επιστρέφει στο μωρό) καταφέρνοντας να πάρει απόσταση από τα λεγόμενα και ενισχύοντας τη γλώσσα με μια έντονη σωματικότητα. Αξιοπρόσεκτη η σκηνοθεσία που αναδεικνύει το πίσω μέρος του κειμένου και συνολικά μια θεατρική πρόταση που δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον θεατή αδιάφορο, ακόμα και στα στενά καθίσματα του θεάτρου, που προϋποθέτουν και μία σωματική εγρήγορση επίσης από τη μεριά του.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως Κυριακή 6 Φεβρουαρίου. Ώρες παραστάσεων: 9 το βράδυ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ Φοιτητικό 5 ευρώ. Διάρκεια: 60’ Θέατρο Πολυθέαμα, Σικελιανού 3, τηλ. 265.100.3492, 6955416236 politheatro@yahoo.gr.