Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η έκθεση Battlefield στο Χώρο Τέχνης taf στην Αθήνα

 
Η έκθεση Battlefield, για την εικαστική προσέγγιση του "πεδίου μάχης" μου φάνηκε ενδιαφέρουσα λόγω του θέματός της προφανώς, αλλά και λόγω των συμμετεχόντων (ανδρών και γυναικών), κάποιων εκ των οποίων παρακολουθώ τη δουλειά. Γι' αυτό ζήτησα και μου απεστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου, το οποίο είναι νομίζω επαρκές και ερεθιστικό. Μακάρι να πάω ως την Αθήνα και να τη δω (αν και δεν το βλέπω).

Η πραγματικότητα όσο περνάει ο καιρός μοιάζει όλο και περισσότερο με πεδίο μάχης. Που όταν καλούνται να το απαθανατίσουν σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βίαια ποπ, μπορεί να παραπέμπει στις σύγχρονες εκδοχές της ποπ κουλτούρας – των κόμικς, των βιντεοπαιχνιδιών, της digital αισθητικής του Διαδικτύου…
Battlefield. Πεδίο μάχης. Χώρος θανάτου, αίματος, βίας, ιδεολογικού, θρησκευτικού και εθνικού φανατισμού και πολιτικών συμφερόντων. Ένας χώρος συγκρούσεων. 23 καλλιτέχνες της νέας και της νεότερης γενιάς ερμηνεύουν αυτό το χώρο - ουσιαστικά τον κοινωνικό μας χώρο, τη σύγχρονης πολιτική συγκυρία, τη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας μας και του παγκοσμιοποιημένου πεδίου αναφοράς όπως το καθορίζουν οι σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αλλά και τα σημερινά Μέσα Επικοινωνίας και το Διαδίκτυο. Η βία, η κυριαρχία, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, ο φόβος του αγνώστου, του μέλλοντος αλλά και του Ξένου,, του Άλλου είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις των σύγχρονων ανταγωνισμών στα σύγχρονα πεδία της μάχης.

Διαφορετικοί ως προς το ύφος, την αισθητική, τα υλικά που χρησιμοποιούν, δυναμικοί ωστόσο και ανοιχτοί στις καινούργιες αισθητικές που προκύπτουν από την παγκόσμια κουλτούρα του Internet, ερμηνεύουν καθένας με τον τρόπο του τα πεδία των σύγχρονων μαχών, την πραγματικότητα δηλαδή που μας περιβάλλει, την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, σε μια μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Χώρο Τέχνης taf (the art foundation), Νορμανού 8 στο Μοναστηράκι.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ανέστης Αβλάμης, Βίκυ Αναστασίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Γκιζίνος/Ανδρέας Βούσουρας, Μιχάλης Ζαχαριάς, Απόστολος Ζερδεβάς, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος,  Γιώργος Καραγιώργος, Στέλιος Καραμανώλης, Ξανθή Κωστορίζου, Σήφης Λυκάκης, Ηλίας Μαρμαράς, Γιώργος Παπαδάτος, Νίκος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μαρίλια Σταγκουράκη, Ορέστης Συμβουλίδης, Νίκος Τρανός, Έλλη Φρουδαράκη, Δημήτρης Χρηστίδης.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο παρουσιάζονται βιντεοεγκαταστάσεις, στον πάνω όροφο ανάμεσα σε βιντεοεγκαταστάσεις. φιλοξενούνται περισσότερο «παραδοσιακά» εικαστικά περιβάλλοντα. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, διάρκεια έως τις 6 Απριλίου.
Και όπως υποστηρίζει η επιμελήτρια της έκθεσης Μυρτώ Τσελέντη, «όλοι πιστεύουν ότι οι δικές τους μάχες είναι οι σημαντικότερες, και γι’ αυτό η έκθεση Battlefield ανοίγει τη σκέψη και τα μάτια στις υπόλοιπες, αυτές που διεξάγονται δίπλα μας, πίσω και μπροστά μας».