Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 2009 - Τα αποτελέσματα στην Ήπειρο


Μερικές σύντομες παρατηρήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ήπειρο:
Η Νέα Δημοκρατία, χάνει παραδόξως εκεί που έχει τις καλύτερες και σημαντικότερες δυνάμεις της. Χάνει στα Γιάννενα που έχει δήμαρχο, νομάρχη, περιφερειάρχη και δύο υφυπουργούς και στη Θεσπρωτία που έχει τον βουλευτή και δυναμικό υφυπουργό καθώς και δήμαρχο και νομάρχη. Αν χάνει σε αυτούς τους νομούς μετά από χρόνια, πώς άραγε αναμένει να αλλάξει το σκηνικό μετά από μερικούς μήνες; Ας σημειωθεί δε, ότι η δύναμη του ΛΑΟΣ δεν είναι μεγάλη, δεν είναι δηλαδή σε ποσοστά 7% όπως το πανελλαδικό ποσοστό.
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εντυπώσεις όχι μόνο γιατί κερδίζει δύο νομούς και ειδικά των Ιωαννίνων, αλλά και γιατί στην Πρέβεζα είναι πολύ κοντά, ανατρέποντας διψήφια διαφορά. Υπόμνηση: Και στους τρεις νομούς που αναφέραμε το «παπανδρεϊκό ρεύμα» κυριαρχεί.
Το ΚΚΕ έχει υψηλά ποσοστά, χωρίς κάτι παραπάνω, ενώ πιο ψηλά από το πανελλαδικό του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός πάντως της Θεσπρωτίας. Το υψηλότερο της Άρτας για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην έχει σχέση με τα πολύ υψηλά ποσοστά του χώρου στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
ΛΑΟΣ και Οικολόγοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά από το πανελλαδικό, κάτι που πρέπει να οφείλεται και στη μικρή οργανωτική τους δύναμη.

σημ. Μικρές αλλαγές σε κάποια κόμματα στο νομό Ιωαννίνων προέρχονται από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (εδώ)