Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Εθελοντικός καθαρισμός των ακτών στην Πρέβεζα


Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Culturepolis- Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας, οργανώνουν εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των 17 ακτών του νομού Πρέβεζας την Παρασκευή 8 Μαΐου και την Κυριακή 10 Μαΐου.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας.
Πέρυσι 13.717 εθελοντές καθάρισαν 199 παραλίες σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχαν 170 φορείς, από τους οποίους 73 ήταν σχολεία, 37 σύλλογοι, 20 δήμοι, 16 επιχειρήσεις, 11 ξενοδοχεία, 9 πρωτοβουλίες πολιτών– ΜΚΟ και 4 μεμονωμένοι φορείς.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει την 14η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, με σύνθημα «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2009» και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου. Η εκστρατεία διοργανώνεται σε συνεργασία με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και το περιοδικό ΓΕΩτρόπιο, τελεί υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), ενώ φέτος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).
Φέτος, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην:
• ανάδειξη του προβλήματος των «χωματερών» στο βυθό της θάλασσας.
• συστηματική καταγραφή των απορριμμάτων στις ακτές και το βυθό.
• ανακύκλωση των απορριμμάτων που θα περισυλλέξουμε από τις ακτές και τη θάλασσα.
• προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου πλούτου.
• ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη (περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές).
• ανάδειξη και προώθηση «πράσινων επαγγελμάτων» που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.
• προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού και ανάδειξη της σπουδαιότητάς του για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) των τοπικών κοινωνιών.
Δηλώσεις συμμετοχής για τους καθαρισμούς: Τα σχολεία, οι Δήμοι, τα ξενοδοχεία, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, τοπικές κινήσεις πολιτών, οι σύλλογοι και οι άλλοι φορείς που θα διοργανώσουν ένα εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή τους καλούνται να στείλουν συμπληρωμένη τη «φόρμα συμμετοχής» στην ηλεκτρονική διεύθυνση nature@medsos.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3, Αθήνα 10440, ή με φαξ στο 210 – 8228795.
Η φόρμα συμμετοχής καθώς και το «Φύλλο Παρατήρησης Ακτών και Καταγραφής Aπορριμμάτων» διατίθεται από την Culturepolis –Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας στα τηλ. 26820 54445 ή στο email caprevez@otenet.gr ή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Και από τη μεριά μας να θυμίσουμε ότι ο καθαρισμός των ακτών δεν είναι υπόθεση μόνο των Πρεβεζιάνων, ούτε αυτονόητο καθήκον τους. Αντίθετα είναι ακόμα μεγαλύτερη υπόθεση για όλους τους Ηπειρώτες που χρησιμοποιούν αυτές τις ακτές κάθε καλοκαίρι για αναψυχή, αλλά μετά τις ξεχνούν. Συμμετοχή λοιπόν… θα είναι και μια ωραία βόλτα άλλωστε.