Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Θα έχει κουνούπια στο Διάστημα

Και το Διάστημα αποδεικνύεται λοιπόν μια φενάκη. Θα έχει… κουνούπια. Καταφέρνουν λέει και επιβιώνουν τα άτιμα έστω και σε επίπεδο προνύμφης όπως απέδειξε πείραμα στον διεθνή διαστημικό σταθμό.
Μα πρόκειται για τρομερή απογοήτευση να πρέπει να κουβαλάς μαζί σου και αντικουνουπικά «εκεί έξω». Κάτι τέτοιο δεν το είχε προβλέψει ούτε ο Μόλντερ στα X Files. Μας είχαν προειδοποιήσει βέβαια για τα ανθρώπινα δεινά, καλλιτέχνες όπως ο Ταρκόφσκι με το Σολάρις ή ο Κιούμπρικ με την Οδύσσεια του Διαστήματος, και ο Ασίμωφ βέβαια και ο Άρθουρ Κλαρκ και ο Φίλιπ Ντικ, αλλά νομίζαμε ότι ο άγριος ανθρώπινος κόσμος θα έμενε τελικά έξω από αυτό το έσχατο όριο της επιστήμης. Νομίζαμε ότι η επιστημονική φαντασία γράφει στην ουσία για τα γήινα με προκάλυψη μόνο τα υπεργήινα. Η μαύρη αλήθεια όμως είναι ότι θα μας πίνουν το αίμα ακόμα και στο απώτερο σύμπαν.
Τελικά το νόημα το είχε πιάσει μόνο ο μέγας Ντάγκλας Άνταμς με το Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ. Οι γήινοι θα πάμε τελικά ή από τη δημιουργία διαστημικής παράκαμψης πάνω από τον πλανήτη ή από κουνούπι.
Προσθέτω, ότι η επιβίωση αυτής της τιποτένιας προνύμφης υπονοεί κι άλλα ανθρώπινα. Ότι θα μας συνοδεύσουν στο διάστημα όχι μόνο έντομα και παράσιτα, αλλά και ιοί και μικρόβια. Και πάθη και μικρότητες, και ματαιώσεις και φροϋδικά απωθημένα. Και ποιος ξέρει ποιοι ακόμα ανυπόφοροι που νομίζαμε ότι δεν θα τους ξαναδούμε μετά το σχολείο.
Και ήλπιζα είναι αλήθεια κάπου βαθιά μέσα μου (αλλά δεν το ‘λεγα δυνατά) ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για να φτιάξουμε στον ουρανό τον τέλειο κόσμο, γεμάτο από αγάπη, ανιδιοτέλεια και προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Χωρίς ιδεολογίες, κόμματα, κράτη και πολυεθνικές. Έναν κόσμο φτιαγμένο για τον λευκό, χριστιανό, κυρίαρχο άνθρωπο που αφού έφερε τον πολιτισμό στον πλανήτη, μόλις είδε να τον μιαίνουν, έψαξε στα άστρα τον νέο του παράδεισο. Κι όλα αυτά τα κατάστρεψε ένα κουνούπι. Βαλτό θα ‘ταν… απ’ τους κακούς.