Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Οι Γιάλομ, ο Γαργαληστής και τα άστρα

Μια ακόμα γεμάτη εβδομάδα εκδηλώσεων στα Γιάννενα. Λέγαμε ότι με την Εγνατία θα γίνουμε επικοινωνιακός κόμβος, αλλά γίναμε πιο νωρίς συναυλιακός κόμβος. Βοηθάει και το ότι οι καλλιτέχνες ψάχνουν στην επαρχία ένα πιο «αγνό» και πιο διαθέσιμο να τους παρακολουθήσει κοινό, βοηθάει και η επιμονή κάποιων ολίγων να συντηρούν χώρους έκφρασης και να παρουσιάζουν «παράξενα» πράγματα.
Να ξεχωρίσουμε μεταξύ των άλλων την έλευση του διάσημου ζεύγους των Γιάλομ για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, την πρεμιέρα μετά από καιρό του Δημοτικού Θεάτρου με νέο έργο, μια ακόμα παράσταση, τον Γαργαληστή, παραμύθι για τα παιδιά και την εκδήλωση αστρονομίας. Έχουμε και λέμε ανά ημέρα:



Τετάρτη 1.4 Το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο του Σλάβομιρ Μρόζεκ (Sławomir Mrożek στη Wiki) «Ένα ευτυχές γεγονός». Ο γεννημένος στην Πολωνία το 1930 Μρόζεκ είναι ένας σημαντικός συγγραφέας με μεγάλο θεατρικό και συγγραφικό έργο. Στην Ελλάδα πολύ γνωστή έγινε πρόσφατα η παράσταση με το έργο «Εμιγκρέδες» όταν συμμετείχαν μετανάστες ηθοποιοί, ενώ πολυπαιγμένο είναι και το «Τανγκό». Ως και κόμικς έχουν γίνει κάποια διηγήματά του, από τον πολύ καλό Θανάση Πέτρου στο λεύκωμά του «Ο τυμπανιστής και οι φίλοι του» (εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος).
Το έργο «Ένα ευτυχές γεγονός» έχει ανέβει και παλιότερα στη χώρα μας και σίγουρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Φέρνει μάλιστα πίσω στα Γιάννενα, τον γιαννιώτη σκηνοθέτη Γιώργο Μπακόλα, που οι πιο πολλοί θα τον θυμούνται ίσως από το θεατρικό Χάνι που είχε ανεβάσει στο ΔΗΠΕΘΙ το 1999 με τον Γιώργο Τζέρπο και το ομώνυμο φιλμ που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση το 2003 με βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στο έργο με αφορμή τη γέννηση ενός παιδιού, ανακύπτουν όλα τα χρόνια προβλήματα της οικογένειας σε μια αντιστοιχία με τα ιστορικά ζητήματα της αστικής τάξης της Πολωνίας. Ο άνθρωπος μετά τον πόλεμο και οι εξουσιαστικές σχέσεις είναι τα βαθύτερα θέματα που προκύπτουν.
Στο έργο παίζουν ο Γιώργος Νάκος, η Χριστίνα Μωρόγιαννη, ο Λεωνίδας Χρυσομάλης, ο Νίκος Σφαιρόπουλος και ο Βασίλης Γουργούλης (φωτογραφία από τις πρόβες). Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει κάνει η Ιουλία Σταυρίδου, τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Θεοχάρης, τη μετάφραση ο Θόδωρος Έξαρχος, τη χορογραφία η Αριστέα Λίτου και τους φωτισμούς ο Βαγγέλης Νέτης.
Οι ώρες των παραστάσεων είναι: Κάθε Τετάρτη στις 8 μμ (λαϊκή απογευματινή), κάθε Κυριακή στις 8 μμ, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (Κάθε Τετάρτη), 5 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, μέλη ΚΑΠΗ). Οι σύλλογοι που επιθυμούν να προμηθευτούν εκπτωτικά εισιτήρια των 8 ευρώ, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. (Παπάζογλου 5, τηλ 26510 25670, πρωινές ώρες).
Πολλοί καλοί οι συντελεστές της παράστασης, φιλόδοξη η επιλογή του έργου, οπότε μένει να δούμε την παράσταση και επανερχόμαστε.

-Οι Heavy Metal Band (featuring David Lynch με τον Θοδωρή Ρέλλο) στο Music House (www.myspace.com/musichouseioannina και 6974416334). Τζαζ διαδρομές μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και παραδοσιακούς δρόμους από τα Βαλκάνια με τον γνωστό στο γιαννιώτικο κοινό, Ντέηβιντ Λυντς στο σαξόφωνο (θα τραγουδήσει κιόλας) και μαζί του ένα πολύ δυνατό σχήμα: Θοδωρής Ρέλλος- άλτο και βαρύτονο σαξόφωνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος- τρομπέτα, Μάριος Βαλινάκης- άλτο και σοπράνο σαξόφωνο, Βασίλης Παναγιωτόπουλος- τρομπόνι, Γιώργος Παλαμιώτης- μπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης- τύμπανα. Στις 22.30, με 15 ευρώ εισιτήριο.

-Η Επιτροπή Λόγου και Τέχνης και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι) στo πλαίσιο της κινηματογραφικής Λέσχης διοργανώνουν αφιέρωμα με θέμα «Κινηματογράφο στον Κινηματογράφο». Αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζουν το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1995, διάρκεια 176΄). Μια σπουδαία ταινία που αγγίζει με τόλμη το ζήτημα των συνόρων στα Βαλκάνια και την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου που ψάχνει την ταυτότητά του στο τέλος του αιώνα.
Είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους στη χώρα μας, βρήκε όμως το δρόμο της με τον καιρό και τώρα φαίνεται η αξίας της. Τετάρτη και Πέμπτη στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στην πανεπιστημιούπολη στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο. Την άλλη εβδομάδα «Η λεωφόρος της Δύσεως» του Μπιλ Γουάιλντερ.
Στο Πανεπιστήμιο τρέχει παράλληλα κι ένα άλλο σινεφίλ αφιέρωμα, με τίτλο «Η λογοτεχνία πάει σινεμά». Την Τετάρτη 1 Απριλίου στη δεύτερη συνάντηση, θα προβληθεί η ταινία Μαντάμ Μποβαρύ, σε σκηνοθεσία του Κλοντ Σαμπρόλ πάνω πάντα στο μυθιστόρημα του Φλομπέρ. Σχολιάζουν οι καθηγητές Αλέξανδρος Αλεξάκης, Γιάννης Παπαθεοδώρου και Χρήστος Δερμεντζόπουλος με συντονιστή τον Νίκο Βαδαλούκα. Στην αίθουσα 258 στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών στις 18.30 με ελεύθερη συμμετοχή.


Πέμπτη 2.4 Η κοσμοπολίτικη βραδιά της εβδομάδας. Η αμερικανίδα συγγραφέας και Μαίριλυν Γιάλομ (Marilyn Yalom) θα δώσει μία διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 7 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» στην πανεπιστημιούπολη με θέμα «Το γυναικείο στήθος ως πολιτισμική εικόνα». Θα προλογίσουν ο πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης και η Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Αναπλήρωτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας η οποία και κάλεσε την κ. Γιάλομ. Μαζί της θα είναι ο διάσημος ψυχαναλυτής συγγραφέας και σύζυγός της Ίρβιν Γιάλομ (Irvin Yalom) του οποίου τα βιβλία αν δεν τα έχουμε διαβάσει σίγουρα τα έχουμε ακούσει ως τίτλους.
Όσοι και όσες θέλουν να μετακινηθούν από την πόλη προς το Πανεπιστήμιο θα υπάρχει λεωφορείο στις 6.30 μμ έξω από τη νομαρχία το οποίο θα αναχωρήσει στη συνέχεια στις 9.15 από το πανεπιστήμιο με το τέλος της διάλεξης.
Το ζεύγος Γιάλομ θα ξεναγηθεί σε μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής και θα υπογράψει τελικά βιβλία του για το κοινό την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, στο κέντρο της πόλης (υπάρχουν κι άλλα).

-Τον Μάρτιο στη Σκάλα είχε Χατζιδάκι. Το αφιέρωμα της Οδού ονείρων συνεχίζεται και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο καλό μπαρ της ομώνυμης περιοχής στις 2, 6 και 9 Απριλίου, διοργανώνονται συναυλίες με τον Βασίλη Σιάφη και την Γιολάντα Καπέρδα σε κείμενο και τραγούδι (καιρό είχαμε να τους δούμε σε σκηνή της πόλης), τον Γιάννη Στύλο κιθάρα και τραγούδι και την Μαριάνα Ζήκου στο πιάνο και το τραγούδι. Στις 10 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

-Το τοπικό πενταμελές ροκ συγκρότημα Uncatch (εδώ) εμφανίζεται στο musichouse στις 10.30 το βράδυ με γενική είσοδο 10 ευρώ (περιλαμβάνει δύο μπίρες).

-Ο Φωτογραφικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (η ΦΩΣΠΙ δηλαδή) διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Εγκαίνια σήμερα στις 7:30 μ.μ. και μετά ως τις 9 Απριλίου (ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 11.00-13.00 και 18.00-21.00).

Παρασκευή 3.4 Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο musichouse. Με γενικό τίτλο Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του, υπόσχονται τζαζ-σουίνγκ διάθεση, κέφι, μελαγχολία , χιούμορ και ενθουσιασμό. Το μουσικό σχήμα της παράστασης αποτελείται από τους: Σταμάτη Σταματάκη: μπάσο ηλεκτρικό-ακουστικό-programming- επιμέλεια ενορχηστρώσεων, Μάνο Αθανασιάδη: πιάνο-πλήκτρα-κιθάρα, Κώστα Βαζούρα: πνευστά, Θάνο Χατζηαναγνώστου: ντραμς- κρουστά. Μαζί τους και η τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη. Στις 22.30 με είσοδο 20 ευρώ.

-Συνεχίζεται για μία ακόμα εβδομάδα η θεατρική παράσταση με το έργο του Νηλ Σάιμον Οι Ηλίθιοι, στο Πολυθέαμα. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Για κρατήσεις, πληροφορίες κλπ τα είχαμε πει κι εδώ.

-Στην Πρέβεζα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, προβάλλονται οι βραβευμένες ταινίες του 10ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών, του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Στη Θεοφάνειο, στο κέντρο της πόλης, κάθε βράδυ στις 9 με ελεύθερη είσοδο και την φροντίδα της Πολιτιστικής Αντέννας Πρέβεζας.

Σάββατο 4.4 To γνωστό τοπικό «Σχήμα» παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20, 2651068550). Ακούστε κι εδώ.

-Οι Encardia μαζί με το χορευτικό ντουέτο Ballo del Mare στο musichouse. Από τη ναπολιτάνικη tammuriata στην tarantella pizzica, με μουσικές ιστορίες για κουρσάρους και αγίους αλλά και για ταραντούλες που σε γιατρεύουν απ΄ όλες τις αρρώστιες... με παλιότερα και νέα τραγούδια στις διαδρομές του ιταλικού νότου- www.encardia.gr και www.myspace.com/encardiagroup. Στις 22.30 με 20 ευρώ (15 ευρώ φοιτητικό).

-Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 (www.astronomy2009.gr) και των «100 Ωρών Αστρονομίας» (www.100hoursofastronomy.org), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου διοργανώνει ημερίδα με θέμα Διαστημική Εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», (http://epirus.sch.gr/space). Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Τ.Ε.Δ.Κ. νομού Ιωαννίνων, και το Αστεροσκοπείο Ζαγορίου από το δημοτικό διαμέρισμα Φραγκάδων.
Το Αστεροσκοπείο Ζαγορίου που συμμετέχει στην ημερίδα με εισήγηση του προέδρου του, και αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκου Ματσόπουλου (θα μιλήσει με θέμα «Η άτυπη εκπαίδευση στην αστρονομία – οι προοπτικές για τον 21ο αιώνα»), οργανώνει και αστρονομική παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια (ένα Meade LX200 10’’ και δύο dobsonian 8’’), που θα στηθούν έξω από το συνεδριακό κέντρο στις 8 το βράδυ. Η σελήνη θα βρίσκεται σε φάση μεταξύ πρώτου τέταρτου και πανσέληνου, ευνοϊκή για παρατήρηση το σούρουπο. Ο Κρόνος θα είναι το άλλο ουράνιο αντικείμενο που θα τραβήξει την προσοχή.
Όσοι ερασιτέχνες αστρονόμοι και φίλοι των άστρων επιθυμούν να συμμετέχουν στο γεγονός με το τηλεσκόπιό τους, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6972 20 80 32, στο email: ksakkas71@gmail.com ή να δουν και το πλούσιο σε πληροφορίες μπλογκ kossak71.blogspot.com/2009/03/100-4.html. Και φυσικά η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου Ζαγορίου είναι ανοιχτή για το κοινό, μεγάλους και παιδιά, που μέσα από τα τηλεσκόπια που θα στήσουν οι αστρονόμοι θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από το διάστημα. Πολύ ωραία θα ήταν να γεμίσει κόσμο ο χώρος του πανεπιστήμιου.




Κυριακή 5.4 Ο «Γαργαληστής» έρχεται στα Γιάννενα, στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου. Το παραμύθι που έγραψε ο Δημήτρης Μπαλσάμ και εικονογράφησε ο Βίκτωρας Μοσχόπουλος (στις εκδόσεις Επόμενος Σταθμός) έχει κλέψει πολλές παιδικές καρδιές (και μεγαλύτερες και μεγαλύτερες...) τα τελευταία χρόνια όπου παίζεται, διαβάζεται πολύ ως βιβλίο κι έχει γίνει και μουσικό cd με σπουδαίες συμμετοχές (Γιάννης Αγγελάκας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης, Μάρθα Φριντζήλα. Αντώνης Καφετζόπουλος στην αφήγηση). Η ιστορία έχει βάση το εξής: Ζούσε πριν από χρόνια, σχεδόν στα βάθη της Ανατολής, ένας παράξενος Ληστής. Kαθόλου Εγωιστής, ούτε κι Εφοπλιστής, Παλαιστής, Τραγουδιστής αλλά μέγας Ταξιδευτής, θεωρούσε ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο το παιδικό γέλιο, γι' αυτό... και το 'κλεβε! Τα υπόλοιπα με τραγούδια και αφηγήσεις επί σκηνής. Στα Γιάννενα έρχεται όλο το σχήμα με τους μουσικούς Φώτη Σιώτα, Δημήτρη Μυστακίδη, Χρήστο Παππά και Δημήτρη Μπαλσάμ, ενώ στην αφήγηση θα είναι στη σκηνή ο γνωστός ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος που έχουμε καιρό να τον δούμε από τα μέρη μας.
Θα γίνουν δύο παραστάσεις, στις 10 και στις 12 το πρωί με γενική είσοδο 10 ευρώ (προπώληση στις Κόκκινες Μπότες στην Πουτέτση- κάθετη της Χαριλάου Τρικούπη).
Πολύ όμορφη η ιστοσελίδα του Μπασλάν που έχει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται να ξέρουμε… σαν ζωγραφιά. Να πάμε….

-Τα Διάφανα Κρίνα βρίσκονται σε ανοιξιάτικη περιοδεία (στις 2 Απριλίου διαβάσαμε εδώ ότι θα είναι στο No Name στην Πρέβεζα) και στα Γιάννενα ανεβαίνουν στο musichouse. Μεγάλο γκρουπ, ευκαιρία για όσους τους αρέσει το καλό ροκ. Στις 22.30 με είσοδο 15 ευρώ.