
Για να πάρουμε μια ιδέα για το τι ακριβώς γίνεται στο Πολυθέαμα, μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης τον Θοδωρή Γκόγκο, κύριο συντελεστή της ομάδας.
Ο Θοδωρής γεννήθηκε το 1963 στα Γιάννενα, όπου και ζει σήμερα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις από το Παραμύθι χωρίς όνομα, στον ιστορικό ΟΗΘ, ως παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου τη δεκαετία του ’90. Ως σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Σκαντζόχοιρος (Δημοτική Σκηνή Ηγουμενίτσας), Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, (Π.Σ.Μακρυγιάννης), Αλλοίμονο στους Νέους, πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων, και με το Θέατρο Πολυθέαμα, Το Σόλο του Φίγκαρω, Όνορ, Θα πάρετε κάτι κύριε Σαίξπηρ, Μπίλλυ ο Ψεύτης.
Μιλήσαμε ηλεκτρονικώς (και στον ενικό γιατί είμαστε συν τοις άλλοις και φίλοι).
Θοδωρή, γιατί επ

Το έργο του Νηλ Σάιμον "Οι ηλίθιοι" έχει την απλή φόρμα του παραμυθιού και της αυθόρμητης κωμωδίας, με ένα θέμα όμως, η βάση του οποίου είναι η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης από την εξουσία. Στο Θέατρο Πολυθέαμα προσπαθούμε πάντοτε η θεματολογία μας να είναι σύγχρονη και επικαιροποιημένη. Στους θεατές μας θέλουμε πάντα να προσφέρουμε καινούρια θέματα, αντισυμβατικά και σύγχρονα. Θέλουμε ο θεατής να εστιάσει στην καλή αισθητική και στη θεατρικότητα, στην εποχή των πολυμέσων και της τηλεόρασης.
Δουλεύεις συχνά με ερασιτέχνες ηθοποιούς, συμπολίτες μας που δεν έχουν άλλες εμπειρίες. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Στο Θέατρο Πολυθέαμα έχουμε ηθοποιούς που δουλεύουν πολλά χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους περισσότερους επαγγελματίες ηθοποιούς. Η ανανέωση της ομάδας γίνεται προσεκτικά και επιλεκτικά. Η προετοιμασία των παραστάσεων γίνεται με ταυτόχρονη εκπαίδευση του ηθοποιού πάνω στην υποκριτική. Δεν είναι τυχαίο ότι όσα παιδιά πέρασαν από το Πολυθέαμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χώρο του επαγγελματικού θεάτρου.
Αν είχες ένα εκατομμύριο προϋπολογισμό και πλήρη ελευθερία επιλογών, ποια παράσταση θα ανέβαζες και γιατί;
Τα χρήματα είναι πάντα απαραίτητα, αλλά πιο απαραίτητη είναι η ελευθερία των επιλογών. Το θέατρο πρέπει να ξαναγυρίσει στους φυσικούς του δημιουργούς. Κάποτε θα πρέπει να τελειώσει η παντοδυναμία των μάνατζερ. Το θέατρο είναι τέχνη, όχι απλώς η οργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος και σαν τέχνη πρέπει να απευθύνεται στο κοινό.

Για τους «Ηλίθιους» τώρα να σημειώσουμε ότι όλοι οι συντελεστές είναι εξαιρετικοί. Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Ερρίκος Μπελιές, τα σκηνικά ο Θανάσης Τζάτσος, τα κοστούμια η Ιουλία Σταυρίδου και τη μουσική επιμέλεια ο Δημήτρης Καραγεώργος. Παίζουν οι: Μιχαήλ Δουκάκης, Φίλιππος Παπανικολάου, Παύλος Βασιλάκης, Γιώργος Τσαούσης, Φωτεινή Μπαλωμένου, Γιώτα Παναγή, Θωμάς Λιώλιος (στη φωτογραφία με την Π. Ανδρεάδη), Πόλυ Ανδρεάδη, Αριάδνη Καβαλιέρου και Πέτρος Μπούγιας.
Το έργο ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (το Πολυθέαμα είναι στη Σικελιανού 3, στο κέντρο της πόλης). Ειδικά αυτήν την εβδομάδα, για έκτακτους λόγους (κάποιοι συντελεστές έπρεπε να παραλάβουν ένα βραβείο και έλειψαν από την πόλη) δεν θα γίνει η παράσταση του Σαββάτου, θα γίνει όμως διπλή παράσταση την Κυριακή 22\2 στις 19:00 και 21:00.
Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων 6955416236. Χρήσιμα είναι ακόμα το e-mail: politheatro@yahoo.gr, όπως και η ιστοσελίδα www.myspace.com/hlithioi. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Tellas.