Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Τζουμ- τζαζ

Γύρισα πριν από λίγο από την εμφάνιση των Τζουμ στο Θυμωμένο Πορτραίτο (φωτογραφία από κινητό χωρίς φλας, από την αρχή της συναυλίας).
Τζουμ εκ Τζουμαγιάς με υπόμνηση στα πανηγύρια των Σερρών και τον "χάλκινο" παραδοσιακό ήχο. Αν κι αυτό μπορεί να παραπλανήσει, γιατί στην πράξη έχουμε να κάνουμε με ένα τρίο που παίζει καλή, δυνατή τζαζ.
Η βάση βέβαια είναι παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, αυτό που ακούμε όμως είναι τζαζ με πολλές δόσεις κλασσικού ροκ και λιγότερες ψυχεδέλειας.
Στη σκηνή ανέβηκαν τρεις πολύ καλοί μουσικοί: Γιάννης Πουπούλης-κιθάρα, Σωτήρης Ντούβας-τύμπανα και Maciej Domaradzki- κοντραμπάσο. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι αυτοσχεδιασμοί, φαίνονταν όμως κάποιες στιγμές σαν να έπαιζαν ο καθένας χωριστά κι όχι μαζί ως σχήμα.
Τα τελευταία χρόνια, πάντως, συναντάμε όλο και πιο συχνά αυτή τη μίξη παραδοσιακών- ροκ- τζαζ- πανκ ήχων και το Πορτραίτο μας κρατάει σε επαφή με αυτή τη σκηνή. Πρόσφατα η Μακεδονική Φανφάρα έκανε έναν καλό χαμό και βέβαια δεν ξεχνάμε τους κλασσικούς πλέον για τα καθ' ημάς τουλάχιστον Δάρνακες (οι οποίοι επανέρχονται με νέα τραγούδια στις 21 Φεβρουαρίου).
Κάτι φαίνεται να συμβαίνει εκεί έξω με τους νέους Έλληνες μουσικούς και αξίζει να δούμε τι θα γίνει.
Δείτε τους Τζουμ όπου τους πετύχετε αυτόν τον καιρό, γιατί βρίσκονται σε περιοδεία και θα περιμένουμε νέα τους.