Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Με το Αλάτι της θάλασσας

Να βρούμε έναν τρόπο, να πάμε ως το σινεμά δηλαδή, και να στηρίξουμε αυτήν την άξια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων να προβάλει καλές ταινίες. Υπό τον γενικό τίτλο «Κινηματογράφος αλληλεγγύης» και με τα έσοδα να πηγαίνουν για την ενίσχυση του παλαιστινιακού λαού, ξεκίνησε ένα τριήμερο προβολών στο Πολυθέαμα.
Χτες, προβλήθηκε η ταινία Κάτω από τις βόμβες του Φιλίπ Αρακτίνγκι, σήμερα Τρίτη προβάλλεται, το Cocalero και αύριο Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, το Αλάτι της θάλασσας.
* Το Cocalero (διαρκεί 94΄) είναι ένα ντοκιμαντέρ του Αλεχάντρο Λάντες (Alejandro Landes) για τον αριστερό πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Παρακολουθεί την προεκλογική πορεία του από τα φτωχικά αγροτόσπιτα των ιθαγενών καλλιεργητών κόκας ως και την προεδρία. Η εκλογή του προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού συμπληρώνει το φαινόμενο της αριστερής στροφής της λατινικής Αμερικής μετά από χρόνια δικτατοριών και κυβερνήσεων υποταγμένων στα αμερικάνικα σχέδια. Το ενδιαφέρον του ντοκιμαντέρ βρίσκεται προφανώς στην επαφή που μας προσφέρει με έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό, που λέμε κι εμείς στη Δύση. Συμμετείχε στο φεστιβάλ του Sundance το 2007, και στο φεστιβάλ Human Rights Watch στη Νέα Υόρκη την ίδια χρονιά.
* Το Αλάτι της Θάλασσας (Salt of This Sea, 109’) είναι μια ταινία που μας έρχεται από την Παλαιστίνη και προβάλλεται αυτόν τον καιρό και στη χώρα μας. Είναι μια ιστορία της Ανμαρί Τζασίρ για μια Παλαιστίνια που ζει στη Νέα Υόρκη και αποφασίζει να επιστρέψει στα 28 της στη γη των παππούδων της (την ερμηνεύει η αρκετά γνωστή ποιήτρια Σουχέιρ Χαμάντ-Suheir Hammad- η οποία έχει ανάλογες εμπειρίες). Εκεί θα ανακαλύψει ότι δεν είναι εύκολο να ζει κανείς σήμερα σε αυτήν την περιοχή. Ταινία για την καθημερινότητα της ζωής των Παλαιστινίων με ευρεία αποδοχή από το κοινό και την κριτική όπου προβάλλεται. Ήταν η ταινία που πρότεινε η Παλαιστίνη στα όσκαρ, αλλά δεν πέρασε στην τελική πεντάδα, όπου όμως βρίσκουμε το Βαλς με τον Μπασίρ, το οποίο και περιμένουμε με αγωνία να δούμε με κάποια άλλη αφορμή. Στοιχεία για την ταινία στο www.philistinefilms.org.
Πέρα από την καλή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία μακάρι να μιμούνταν και τα άλλα κόμματα με τις δικές τους επιλογές, να πούμε κι ένα μπράβο και στις εταιρίες διανομής που τολμάνε να φέρνουν τέτοιες ταινίες στις ελληνικές αίθουσες. Και μακάρι τα Γιάννενα να αποκτήσουν μια κινηματογραφική λέσχη (πέρα από την ΚΟΠΙ) που να παίρνει ανάλογες πρωτοβουλίες.
Το εισιτήριο για κάθε ταινία κοστίζει 5 ευρώ ενώ υπάρχει και κοινή είσοδος για όλες τις μέρες με 12 ευρώ. Είπαμε, είναι και για καλό σκοπό.