Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε

Όπως συνήθως γίνεται τον τελευταίο καιρό, προτάσεις πολιτισμού υπάρχουν στην πόλη. Μπορεί να λείπει ένα όλον, μια αίσθηση ότι αν μετάσχουμε θα βιώσουμε και μια ολοκληρωμένη εμπειρία αστικού βίου από κοινού, παρ' όλα αυτά επιλογές κατά μόνας έχουμε. Έχουμε και λέμε λοιπόν, σε δύο τομείς (για το θέατρο σε επόμενο σημείωμα):

Εικαστικά
  • Στον εκθεσιακό χώρο που έχουν διαμορφώσει τα Αγαθοεργά Καταστήματα στη Ζωσιμαία Ακαδημία επί της Δωδώνης και αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κ. Κατσάρη, συνεχίζεται η έκθεση της Νίτσας Συνίκη Παπακώστα. Υπό τον γενικό τίτλο "Δυαδικά-Μούσες" η γνωστή γιαννιώτισσα καλλιτέχνης εκθέτει έργα από το σύνολο της δουλειάς της. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρωτότυπα από την πολύ όμορφη παλιότερη δουλειά της με σχέδια από τα παλιά Γιάννενα (αφίσες θα έπρεπε να τα είχαμε κάνει και να τα μοιράζουμε στα σχολεία) και σίγουρα εντυπωσιάζουν τα μεγάλα γλυπτά τα οποία νομίζουμε ότι εκφράζουν και την πιο ιδιαίτερη δουλειά της γλύπτριας. Στον πάνω χώρο μπήκαν μάλλον πολλά έργα και χάθηκε έτσι λίγη από την τρυφερότητα της καμπύλης κάποιων έργων που έχουν ανάγκη ένα βλέμμα από απόσταση. Μην τη χάσετε την έκθεση. Θα κρατήσει ως τις 15 Μαρτίου και είναι ανοιχτή κάθε μέρα, πρωί-απόγευμα.
  • Μια άλλη γλύπτρια, η Κλειώ Μακρή έρχεται στο γνώριμο χώρο της Αμυμώνης (Τοσίτσα 16, πάνω από τον Μώλο), σήμερα το βράδυ και ως τις 7 Μαρτίου θα εκθέτει τα μικρά γλυπτά της. Καταξιωμένη καλλιτέχνης δεν έχει ανάγκη από συστάσεις (στην ιστοσελίδα www.kliomakri.com βρήκαμε πολλά στοιχεία για το έργο της). Υπόμνηση με ενδιαφέρον στο βιογραφικό της η γέννησή της στη Βουδαπέστη το 1954, κόρη της Ζιζής και του Μέμου Μακρή. Όποιοι ψάξουν θα βρουν τη σημασία του έργου καλλιτεχνών όπως ο Μέμος Μακρής και τις αναλογίες με τη διαδρομή ενός "δικού μας", του Δημήτρη Χατζή.
  • Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει στο χώρο τέχνης "Τατιάνα Δερδεμέζη" (Παρασκευοπούλου 4, δίπλα στην ΕΗΜ) έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σταθόπουλου. Είναι τόσο αναγνωρίσιμος ζωγράφος που το μόνο που μας μένει είναι να πάμε την Τετάρτη στην έκθεση για να δούμε από απόσταση αναπνοής τα έργα του.
Μουσική
  • Το Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20) φτιάχνει κλίμα για τις απόκριες. Ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα με καλές συναυλίες ώστε να βγούμε από το σπίτι και να μη συνηθίσουμε τον καναπέ. Πέμπτη 12 του μήνα στις 10 και μισή το βράδυ φέρνει στη σκηνή τον Νίκο Τουλιάτο, τον άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με τα κρουστά στη χώρα μας. Στις 14 του μήνα έρχεται ο Κώστας Χρονόπουλος, ισχύει το μεσημεριανό ραντεβού του Σαββάτου με παραδοσιακούς ήχους ενώ έχει και κινηματογραφικό αφιέρωμα η ΚΟΠΙ σε Μιγιαζάκι και βαλκάνιους. Βρείτε επαφή. Για τις απόκριες τώρα το πρόγραμμα είναι καταιγιστικό με εκδηλώσεις από τις 19 ως τις 28 Φεβρουαρίου. Ξεχωρίζουμε τους Δάρνακες στις 20, τον Γιώργο Χριστοδούλου στις 22, την Παλίρροια στις 25 και τον Μαραβέγια για δύο μέρες (28.2 και 1.3). Πλούσιο πρόγραμμα, χαμηλές τιμές, καλό κλίμα και μια έκπληξη στο χώρο για όσους δεν έχουν πάει πρόσφατα.
  • Στο musichouse (στο Μώλο) σημειώνουμε στις 14 Φεβρουαρίου τους Locomondo και στις 17 τους Χαΐνηδες, αμφότεροι στα πάνω τους τελευταία. Και έπεται συνέχεια εκεί γύρω από τις απόκριες.